Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Περιεχόμενο ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΜΔΤ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ - ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ   
ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
: Μικτό
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
: ΜΕΥ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
: 4Ω (Θεωρία 2, Εργαστήριο 2)
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
:
ΤΥΠΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
: Γ

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ  ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Στόχος του μαθήματος είναι η διαμόρφωση  σύγχρονης αντίληψης  ως προς την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα της διάγνωσης και της τεκμηρίωσης της κατάστασης διατήρησης, των υλικών και των τεχνικών κατασκευής των αντικειμένων πριν τις οποιεσδήποτε επεμβάσεις συντήρησης με τη βοήθεια των μη καταστρεπτικών μεθοδολογιών Σκοπός του Εργαστηρίου είναι οι σπουδαστές μπορούν να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία εφαρμογής των μη καταστρεπτικών τεχνικών τόσο σε αρχαιολογικά αντικείμενα, όσο και σε εικαστκά έργα  και κυρίως να είναι σε θέση να ερμηνεύσουν σωστά, να συνδυάσουν κατάλληλα και να αξιοποιήσουν επιτυχώς  τα πειραματικά αποτελέσματα.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος
·         Εισαγωγή, ορισμός και βασικές αρχές εφαρμογής μεθόδων εξέτασης και μη καταστρεπτικής τεκμηρίωσης. Ορια, συμπληρωματικότητα και δυνατότητες των μεθόδων.  Μεθοδολογία και Διάγραμμα Ροής.
·         Επίδραση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και ύλης, απορρόφηση UV-ορατού, ηλεκτρονιακές μεταπτώσεις σε οργανικά μόρια, σε σύμπλοκα ιόντα και σε ημιαγωγούς.
·         Το χρώμα ως  φυσική ιδιότητα των υλικών (χρωματικός ερεθισμός) και στοιχείο τεκμηρίωσης αυτών (Αρχές χρωματομετρίας,  βασικά και συμπληρωματικά χρώματα,  προσθετική και αφαιρετική μέθοδος, Χρώμα και φάσμα απορρόφησης, ερμηνεία  του χρώματος των χρωστικών και των βαφών. Μέτρηση χρώματος. Συστήματα ταξινόμησης χρωματικών ερεθισμών.
·         Ειδικές φωτογραφήσεις στο ορατό (μακροφωτογραφία, εφαπτομενικός φωτισμός χρήση μονοχρωματικών  ακτινοβολιών).
·         Υπεριώδη Φωτ. Ανάκλασης - Υπεριώδη Φωτ. Φθορισμού (χαρακτηριστικά υπεριώδους ακτινοβολίας, φωτιστικές πηγές, τεχνική χρησιμότητα, εφαρμογές),
·         Υπέρυθρη Ανακλαστογραφία (Θεωρία σκέδασης απορρόφησης στο εσωτερικό των χρωματικών στρωμάτων, συντελεστές σκέδασης-απορρόφησης, διεισδυτική ικανότητα υπέρυθρης ακτινοβολίας, Πολυφασματικές απεικονίσεις, χρησιμότητα μεθόδων- εφαρμογές).
·         Έγχρωμη Υπέρυθρη Aνακλαστογραφία Η χρήση των ψευδοχρωμάτων στη διαγνωστική των  αντικειμένων. Αρχή της μεθόδου τεχνική –εφαρμογές.
·         Υπέρυθρη ανακλαστογραφία φθορισμού και θερμογραφία
·         Η χρήση των ακτίνων Χ στη διαγνωστική των αντικειμένων, Κλασική ακτινογραφία, γ-γραφία, μέθοδοι χημικής ανάλυσης  μη καταστρεπτικού ελέγχου με χρήση ακτίνων Χ. Αρχή των μεθόδων -τεχνική –εφαρμογές
·         Οπτική Μικροσκοπία – Ειδικές τεχνικές παρατήρησης, Μικροσκοπία φθορισμού. Αρχή μεθόδου, παραδείγματα εφαρμογές
·         Διαχείριση, επεξεργασία και αξιοποίηση αποτελεσμάτων

Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος
Το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος περιλαμβάνει ασκήσεις εφαρμογής των διαγνωστικών μεθόδων σε πρότυπα και πραγματικά αντικείμενα.  Το  Εργαστήριο επίσης θα καλύψει την ανάγκη εφαρμογής μη καταστρεπτικού ελέγχου που προκύπτει κατά την λειτουργία των Εργαστηρίων Συντήρησης του Τμήματος, για αντικείμενα που συντηρούνται από τους σπουδαστές στα μαθήματα συντήρησης.
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :
Ø      Να εφαρμόσουν απλές τεχνικές διάγνωσης και τεκμηρίωσης
Ø      να αξιοποιούν επιτυχώς τα αποτελέσματα του μη καταστρεπτικού ελέγχου στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την συντήρηση των αντικειμένων.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
Ελληνική :
  1. A.Αλεξοπούλου, Φυσικοχημικές Μέθοδοι και Τεχνικές, CD-ROM ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 2000
  2. A.Αλεξοπούλου, Ι Χρυσουλάκης, Θετικές Επιστήμες & Έργα τέχνης, Εκδ. ΓΚΟΝΗ, Αθήνα, 1991
Ξενόγλωσση :
  1. Ed. By K.M.Paraskevopoulou, Physics in Culture I. The Solid State Physics in the Study of Cultural Heritage. A.U.T., Vol. I, 2000
  2. 6th International Conference on non-Destructive Testing and Microanalysis for the diagnostics and Conservation of the cultural heritage, Proc., Vol. I, II, III, 2000
  3. 7th International Conference on non-Destructive Testing and Microanalysis for the diagnostics and Conservation of the cultural heritage, Proc., Vol. I, II, III, 2000.
  4. EBERHART, J.P. Structural and Chemical Analysis of Materials, John Wiley and Sons, 1995